Over Aannemersbedrijf Moree

 

In een gesprek laten we u kennis maken met ondernemers Moree werkzaam in de regio Spijkenisse.

Deze keer spreken we met Elco Moree, die samen met zijn vader Henk Moree en vrouw Renate Moree het aannemersbedrijf Moree in Hekelingen runt.

Familiebedrijf groeit uit tot allround aannemersbedrijf

In 1834 stapte zijn oudovergrootvader Moree naar de Kamer van Koophandel in Rotterdam en liet zich inschrijven als metselaar. In 2009 vierde het bedrijf, dat in Hekelingen is gevestigd , het 175-jarig bestaan.

We praten met zover ons bekend de achtste generatie Moree, de 30-jarige Elco, die vanaf zijn 16e jaar in de zaak werkt en sinds 2000 mede vennoot is. Ook zijn echtgenote, die de administratie verzorgt, is sinds twee jaar vennoot. Opa Henk, die in de tachtig is, komt nog wel dagelijks even een kijkje op de zaak aan de Dorpsstraat nemen en verricht er hand en span diensten. Elco's vader, Henk Moree, werkt fulltime in de zaak vanaf 1 februari 1976. Hij nam 19 jaar geleden het stokje over van zijn vader en was dag en nacht bezig met het opbouwen van het bedrijf.

Dat ging niet zonder slag of stoot, vertelt zoon Elco. ‘Mijn vader werkte oorspronkelijk voor een baas, hij plaatste keukens en was ook cv installateur. Opa had maar een klein eenmansbedrijfje, waar net genoeg brood op de plank kwam. Mijn vader heeft de zaak overgenomen en is begonnen met het uitbreiden van de werkzaamheden. Er kwam personeel bij en we zijn toen ook voor de plaatselijke corporaties gaan werken.

Tegenwoordig hebben we de taken verdeeld, ik maak de offertes en de dagelijkse planning voor de Leeuw van Putten en onderhoud daar de contacten. Mijn vader maakt de offertes voor de Maasdelta en onderhoud daar de contacten. Ook hebben we veel particuliere opdrachtgevers en werken we voor de gemeente Spijkenisse. We hebben 18 medewerkers in dienst.’

Schoolvakanties

‘Ik herinner me als kind dat we kantoor aan huis hadden in Hekelingen. Ik ging als kleine jongen al met mijn vader mee in de schoolvakanties. Ik heb het werk altijd heel leuk gevonden.

Het was dan ook vanzelfsprekend dat ik een opleiding in de bouw volgde en na school direct aan de slag ging in het bedrijf. Ik ging toen nog een dag in de week naar school en leerde het vak in de praktijk.

De plek waar ik zit had ik niet zo gepland, ik werk eigenlijk het liefst lekker buiten met mijn handen. Ik ben nu hele dagen op kantoor beland. Het kriebelt nog wel vaak om lekker met je handen bezig te zijn. Ook mijn vader is nu niet meer op het werk te vinden, er zijn zoveel dingen er om heen te regelen. Maar gelukkig gaan de zaken goed.’

Spannende tijd

Dat was anders, vertelt Moree, toen zij als onderaannemer werkten . Onze toenmalige hoofdaannemer werd overgenomen en ging failliet.

‘Dat was een spannende tijd, maar we kregen als bedrijf de kans om hoofdaannemer te worden van de plaatselijke corporaties. We hebben toen personeel over genomen om aan de vraag naar werk te kunnen voldoen. Dat heeft gelukkig goed uitgepakt.’

Erkend leerbedrijf

Moree heeft nu timmerlui, tegelzetters, stukadoors en metselaars in dienst. Ze zijn ook een erkend leerbedrijf en hebben voor de verschillende vakgroepen leermeesters in dienst die hun kennis over brengen op de leerlingen.

‘Als je aan de vraag wil voldoen dan is het heel belangrijk om jonge mensen op te leiden. De werkzaamheden die we voor de corporaties verrichten zijn heel specifiek, reparatie en renovatie, daar werken allround vakmensen. Het is belangrijk om als zij met pensioen gaan vervanging klaar te hebben. De leerlingen gaan twee jaar een dag in de week naar school en doen bij ons de praktijktoetsen. Het is belangrijk om een diploma te halen.’

Reclame

Het aantal particuliere opdrachtgevers groeit en ook de gemeente Spijkenisse besteedt werkzaamheden uit aan het Hekelingse bedrijf.

‘Door middel van advertenties in de streekbladen en reclame op televisieschermen in de bibliotheek maken we reclame voor ons bedrijf. Dat werpt z’n vruchten af.

We plaatsen en vervangen dakvensters\kozijnen en keukens, we leggen plavuizen marmeren vloeren, we vervangen complete badkamers en doen al het stucwerk wand en plafond incl. spachtelputz/granol in een woning. We zijn allround!’

Nieuw bedrijfspand

De familie Moree, geboren en getogen in Hekelingen, blijft trouw aan het dorp. Het bedrijfspand aan de Dorpsstraat staat wel te koop. Aan de overzijde van de Hekelingseweg op een klein bedrijfsterrein aan de Wachthoevenstraat heeft Moree een nieuwe bedrijfspand gekocht. Met drie keer zoveel opslagruimte.

‘We kijken daar naar uit, en verheugen ons op de opening van het nieuwe kantoor. Het geeft ons de mogelijkheid nog meer uit te breiden,’ aldus Elco Moree.